26.04.24

Шанувальники театрального мистецтва безплатно переглянули виставу «Безталанна»

За підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разoм» глядачі безплатно побували на показі, що відбувся 18 квітня у театрі. 
Подібна співпраця є надзвичайно плідною. Завдяки благодійній підтримці тисячі глядачів різного віку мають можливість насолоджуватися добре відомими та прем’єрними постановками.
Цього разу на сцені показали виставу «Безталанна» – це класичний твір Івана Карпенка-Карого. Психологічна драма, написана у 1886 році, витримала безліч постановок і залишається однією з найпопулярніших серед вистав театрів України. Сюжет драми ґрунтується на непростих взаєминах Гната, Варки та Софії.
Недарма сам автор у першій редакції назвав п‘єсу «Хто винен?». Другий варіант – «Безталання». Адже назви п’єси чудово демонструють підхід Карпенка-Карого до розуміння світу навколо. Все відбувається так, як має бути, а щастя не має ніхто з героїв.
Розв’язка п’єси – трагічна. Історія кохання Гната, Варки та Софії, що побудована на зраді, вочевидь не може мати іншого фіналу. Хто ж винен, що так усе сталося? Однозначної відповіді на це запитання немає. Як писав Іван Карпенко-Карий: «Я взяв життя. А в житті не завжди драма розігрується за такими законами логіки, щоб не залишилося місця для запитання: «Хто винен?»
Культура – надзвичайно важлива. Особливо вона важлива у важкі часи. Саме тому Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» вже давно започаткував проєкт «Фонд збирає друзів». У його межах демонструють вистави різноманітних авторів і режисерів, переважно українських. А запрошують до перегляду вистав підопічних геріатричного пансіонату, представників різноманітних громадських організацій, волонтерів, соціально вразливі верстви населення.
Щиро сподіваємося, що кілька годин на місяць такого культурного дозвілля допомагають відволіктися, духовно збагатитися, поспілкуватися між собою, розділити біль чи смуток, поділитися радістю. Хочемо, аби такі зустрічі перетворили їх на справжніх друзів, давали можливість підтримувати один одного. І ми, звісно, будемо й надалі їх підтримувати та допомагати», – наголосила голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.
Джерело
Відео