24.03.14

Дні Шевченка у Польщі

      Вармія і Мазури: Кобзар на Майдані

 

            Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! Під таким кличем почерпнутим з твору поеми «Кавказ», закликом київського Євромайдану проходили цьогорічні святкування 200-ліття народження Тараса Шевченка на Вармії та Мазурах. Регіональне вшанування пам»яті українського генія  проходило традиційно в Лідзбарку Вармінському. Як завжди від років концерт відбувся і в Кентшині. Однак цим разом в Ольштині, у Вармінсько-Мазурській філармонії імені Фелікса Нововєйського, ювілейну дату визначного сина українського народу відзначено, як загальнопольський захід, що підкреслив присутній на святі голова Об»єднання українців у Польщі Петро Тима. Другий етап центральних Шевченківських святкувань заплановано в Білому Борі в травні.

         У всіх трьох Шевченківських заходах на Вармії та Мазурах, які проходили 15 і 16 березня, участь узяли артисти Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка в Луцьку. Оркестром керував заслужений артист України Микола Гнатюк. На сцені виступили провідні артисти театру, співаки і актори: заслужена артистка України Алла Опейда, Софія Онищук, Олена Ластівка, Людмила Натанчук, Світлана Органіста, Анна Раєва, Леонід Гнатюк, Сергій Бень, Юрій Поліщук та інші.                                                                                                                                     

         Згадані артисти не вперше на Вармії та Мазурах. Їхній театр від кільканадцяти років  співпрацює з Ольштинським відділом ОУП.  Цьогоріч Ольштинський відділ ОУП спільно з ланками в Ольштині, Лідзбарку Вармінському та Кентшині з нагоди 200-ліття народження Тараса Шевченка збагатив вшанування Кобзаря, запрошуючи до участі  українських оперних співаків, які виступають в оперних театрах Польщі.  Виступити погодилися меццо-сопрано Вроцлавської опери Ірина Житинська та тенор «Опера-Нова» з Бидгощі Павло Толстой (виступив в ольштинській філармонії). Особливим гостем свята став теж бард Тарас Житинський (батько Ірини Житинської), лауреат ІІ фестивалю «Червоної рути» в Запоріжжі, який нині продовжує своє творче сценічне існування в Лондоні не забуваючи про материк, який дає йому наснагу.

       Вармінсько-Мазурська  філармонія ім. Ф. Нововєйського в Ольштині вітала у неділю 16 березня  на першому етапі цьогорічних центральних Шевченківських ювілейних  святкувань понад чотири сотні відвідувачів прапорами держав, чиї громадяни загинули на київському Євромайдані. Цей концерт, як і два попередні присвячений був героям Євромайдану, на якому присутній своїми творами і закликами постійно присутній був Тарас Шевченко, як головна його постать.... Лунає величне Тарасове «Думи мої, думи мої». Опісля слово про Кобзаря в сьогоднішній непростій дійсності виголошує науковий працівник Вармінсько-Мазурського університету др Ярослава Конєва... У понад двогодинному динамічному концертів, крім згаданих вже виконавців, участь узяли й поппулярний ольштинський волкальний гурт «Сузір»ячко», яким керує невтомний Андрій Цюпа та гімназисти ольштинського пункту навчання української мови, яких підготувала вчителька Мирослава Четирба-Піщако. Серед почесних гостей присутні були депутати польського сейму Мирон Сич, Павлел Папке, віце-президент Ольштина Малгожата Богданович-Бартніковська, уповноважені маршалка і воєводи у справах національних меншин  Віктор Марек Лейк та Йоанна Ваньковська Соб»єсяк...  Перед  концертом  відбулося покладення квітів під барельєфом Т. Шевченку при вулиці його імені в Ольштині.                                                       

        День раніше,15 березня, відзначено  200 – річчя від дня народження Генія українського народу в Кентшині. Присутніх, які зібралися в місцевому кіно ,,Gwiazda” привітав голова голова Ольштинського відділу ОУП Степан Мігус. У своїй доповіді він нагадав, що поезія Шевченка була і надалі залишається актуальною, зокрема сьогодні, коли українську землю почали окуповувати  російські агресори. Доповідач підкреслив, що актуальним в сьогоднішній складній ситуації залишається Шевченкове «Борітеся – поборете. Вам Бог помагає» з поеми «Кавказ». Серед запрошених гостей присутні були: віце-маршалок Вармінсько-Мазурського воєводства Ярослав Слома, староста Кентшинського повіту Тадеуш Мордасевич, віце-староста Збігнев Новак, бургомістр Кентшина Кшиштоф Гецьман та греко-католицьке духовенство. Представники місцевої влади засудили агресивні та брутальні дії Росії в Україні, закликали до солідарності з українським народом і пильної уваги до подій над Дніпром. Кентшинський концерт Шевченковою поезією, на сцені розпочали діти з пунктів  навчання української мови з Кентшина та Барцян, яких підготувала вчителька Єва Клек. Опісля виступили згадані вже раніше виконавці. Дякуючи артистам за чудовий та зворушливий виступ, голова Управи кентшинського гуртка Об’єднання українців у Польщі Андрій Сидор бажав українському народові єдності, мудрості та надії.

     Події київського Майдану були присутніми й на Ювілейному регіональному Шевченківському святкуванні в Лідзбарку Вармінському також у суботу 15 березня. Вармінсько-мазурський регіон  трепетно живе постійно подіями, які проходять в Україні. У час проводження Шевченківських концертів в ольштинській клінічній лікарні  Медакадемії Вармінсько-Мазурського університету лікувалося двоє важко поранених євромайданівців священик Олександр Репедько та Іван Раєвий. Дружина другого з них, Лариса, розказала учасникам лідзбарського свята про обставини поранення чоловіка... Крім лучан і дуету Ірини та Тараса Житинських  на лідзбарській сцені виступили діти з пункту навчання української мови  в Доброму місті та Свйонтках, яких підготував вчитель Петро Табака, ліцеїсти КШзУМН У Гурові Ілавецькому з театралізованою програмою про Тараса Шевченка підготоваоню вчителькою Дарією Кантор та вокальний гурт «Журавка» з яким працює Михайло Семотюк. Регіональне Шевченківське свято в Лідзбарку Вармінськомувідвідали депутати Мирон Сич і Павел Папке, генеральний консул України в Гданську проф. Мирон Янків, маршалок Вармінсько-Мазурського воєвідства Яцек Протас, голова Комісії національних меншин Вармінсько-Мазурського сеймику Владислав Манькут, лідзбарський староста Іван Гаргай, бартошицький староста Войцєх Прокоцький, бургомістр Лідзбарка Вармінського  Артур Вайс.

     Цьогорічні відзначення ювілейних роковин Тараса Шевченка на Вармії та Мазурах пройшли в особливій атмосфері поваги. Україна готувалася до російської окупації  українського Криму. Однак постійно актуальне Шевченкове слово, яке лунало зі сцени в Ольштині, Лідзбарку Вармінському та Кентшині додавало надії і віри в це, що окупант відступить, а світ більш рішуче, як досі, реагуватиме на  варварські атаки північного агресора, який знов мріє запанувати не лише над Україною.

  Величаві Шевченківські свята в 200-ті роковини народження Генія проведено на Вармії та Мазурах зокрема завдяки підтримці МАіЦ, Маршалка Вармінсько-Мазурського воєвідства, голів Волинської ОДА та Волинської облради, Ліздзбарському староству, бургомістрам Лідзбарка Вармінського і Кентшина та приватному спонсору Антону Лехоцькому.

Степан Мігус.